Aby mohla restaurace fungovat, pak toho tolik nepotřebuje, pokud je úplně malá. V takové totiž klidně postačí následující:
a) Kamna uprostřed lokálu, která vytopí místnost za chladné části roku
b) Dřez s tekoucí vodou a nějakým tím saponátem, aby se dalo někde umýt těch pár kousků nádobí, jež se v takové menší hospůdce den co den ušpiní
c) Nějaké ty hrnce a pánve, naběračky, vařečky, lžíce a podobné nádobí, ve kterém hostinský nebo jeho žena uvaří to, co uvařit umí a co si štamgasti žádají
d) Pár popelnic nebo kontejnerů, nějaké ty nádoby na biologický odpad anebo chlívek s čuníkem, který se o zbytky jídla ochotně postará
e) Nábytek, který alespoň v těch nejpodstatnějších parametrech vyhovuje předepsaným hygienickým normám a předpisům, aby nebyly oplétačky s úřady
Ovšem pokud je taková restaurace velká nebo dokonce ohromná, už si s tím výše uvedeným nevystačíme. Taková potřebuje namísto toho zmiňovaného:
a) Konvektomaty alias zařízení umožňující dodávky podle potřeby tu suchého a tu vlhkého tepla
b) Mycí systémy, jež umožňují umýt velké množství nádobí po více hostech v takřka rekordním čase
c) Míchací kotle, jež zabrání tomu, aby se kuchaři v ohromných hrncích umíchali k smrti, což není zase až tak přehnané, jak potvrdí každý, kdo někdy vařil ve velkých kotlích, třeba ve vojenské polní kuchyni
d) Likvidátory odpadu umožňující efektivní třídění i recyklaci toho, co už se nedá ve stávajícím stavu jinak využít
e) Nerezový nábytek, jenž je nezbytný, protože se snadno udržuje a garantuje vysoké hygienické standardy.
Pokud to jeden chce rozjet v malém, zase ho to tedy až tak moc peněz nestojí, pokud chce podnikat ve velkém, může to být drahé. Ale také nemusí, protože .
Každá restaurace si zkrátka žádá své. Musí to být přiměřené, ale zároveň i kvalitní, aby se na to dalo za všech okolností a ve všem spolehnout. To vše zmíněné, záležející na tom kterém typu restaurace, a navíc i to, co nezbytně v každém typu restaurace musí být. Protože bez toho taková nemůže fungovat. Buď by zkrachovala sama od sebe, nebo by ji zavřeli třeba hygienici. Naleznete tu tedy i
a) Různá chladicí zařízení
b) Trouby
c) Sporáky
d) Myčky
A má-li to odpovídat restauračním potřebám, není záhodno svěřit se do rukou obchodníků s podobným sortimentem pro domácnosti, ale na specialisty. Třeba na ty z české firmy Retigo, kteří nabízejí právě to pravé. A mají toho dost i na výběr. Dost na to, aby si budoucí restauratér vybral to nejpříhodnější, aby neutrácel přemrštěné peníze za nefunkční zbytečnosti. Za něco, co mu spíš přidělá práci, než aby mu to od ní ulevilo.